Niet alleen zaken op een constructieve manier bespreekbaar maken is lastig in persoonlijke relaties. Ook het luisteren schiet er snel bij in. Je denkt elkaar immers zo goed te kennen, dat je snel invult hoe een ander is en waarom hij doet zoals hij doet. Met als gevolg dat we ons vaak onbegrepen voelen of ons steeds weer storen aan het gedrag van anderen.
Wanneer mediation?
Mediation is een goed middel:
- Als de relatie met vrienden is geëscaleerd en je dit graag zou herstellen.
- Als je merkt dat je bepaalde vrienden mijdt of dat er steeds spanning is in het contact.
- Als je samenleeft met mensen (in een woongroep, wijk, wooncomplex) en het steeds weer moeite kost om samen goede afspraken te maken.
- Als er ergernis is met de buren, bijvoorbeeld over geluidsoverlast, huisdieren of andere hinder, en jullie er samen niet uitkomen.
Voorbeelden van recente mediations:
- Een groep kunstenaars die allen mede-eigenaar zijn van een mooi pand en moeite hebben om op één lijn te komen met betrekking tot het pand. De mediation heeft geleid tot duidelijke afspraken waar iedereen zich in kon vinden. Maar ook tot verbeterde relaties en communicatie.
- Een huwelijksfeest leidde tot een escalatie binnen een familie. Mediation heeft geholpen om de achterliggende belangen en gevoeligheden duidelijk te maken en het begrip over en weer te vergroten. Hierdoor zijn de eerste stappen gezet in het herstellen van de relaties.
- Een woongroep waar verschillende verwachtingen en uiteenlopende karakters regelmatig leiden tot frictie en ergernis. Mediation heeft bijgedragen aan het vergroten van het onderlinge begrip en realistische verwachtingen over en weer.