Mediation bij familieconflicten
Bij conflicten binnen de familie is de drempel vaak hoog om op de andere partij af te stappen om zaken uit te praten. Ook het voeren van het gesprek is moeilijk, omdat allerlei emoties in de weg zitten. Als mediator kan ik een rol spelen in het leggen van het contact om tot een gesprek te kunnen komen. Tijdens enkele gesprekken zorg ik ervoor dat ieder zijn/haar zegje kan doen, zodat pijnpunten uitgepraat worden en er geluisterd kan worden naar elkaars beleving en behoeften.
Wanneer mediation bij familieconflicten
Mediation is een goed middel:
- Als de relatie met een of meer familieleden is geëscaleerd en je dit graag zou herstellen.
- Als je een hoge drempel ervaart om af te stappen op een familielid met wie je ruzie hebt.
- Als je merkt dat je situaties uit de weg gaat om bepaalde familieleden niet tegen te hoeven komen.
- Als je merkt dat mensen om je heen (ook) lijden onder het conflict.
Voorbeelden van recente mediations:
- Een verstoorde relatie tussen een ouder en (volwassen) kind. Na twee mediationgesprekken was de lucht dusdanig geklaard dat zij in staat waren om samen hun relatie verder op te bouwen.
- Een hoog opgelopen ruzie tussen twee broers, waarbij ook de relatie tussen hun partners en met hun moeder en zus onder druk kwam te staan. Een aantal gesprekken met alle partijen hebben het begrip over en weer vergroot, waarna men elkaar weer kon ontmoeten bij familiebijeenkomsten.
- Een verstoorde relatie tussen twee gescheiden mensen, waarbij de wens bestond samen een rol te spelen in de levens van hun volwassen kinderen. Beide ouders zijn nu in staat om samen aanwezig te zijn bij belangrijke momenten in het leven van hun kinderen, zonder grote spanningen.